Resa till Ios Grekland

Ios har ingen egen flygplats så hit reser du med båt från någon av de andra grekiska öarna eller från fastlandet. Närmsta flygplats hittar du på Santorini dit det går många flyg från Sverige. Bland annat Norwegian flyger till Santorini under högsäsong. Du kan även välja att boka en flygstol med någon av alla de charterbolag som också landar här.

Santorini hamn Snabbåt i hamnen på Santorini

Till Ios från Santorini

Det finns även charter till Ios men då landar du ändå på Santorini och måste ta båten vidare till Ios. Charter är dock inget alternativ som jag rekommenderar då du har mycket större frihet om du bara bokar en flygbiljett och sedan fixat båt och boende på egen hand. Det är inget svårt, du tar enkelt en taxi från flygplatsen ner till hamnen. Där hittar du enkelt var biljettförsäljningen ligger. Det är utmärkt med stora skyltar och taxin stannar precis bredvid. Dessutom kommer taxiföraren garanterat peka ut var du köper båtbiljetter oavsett om du frågar honom eller ej. Det ingår i servicen. När du sedan köpt din båtbiljett så är det bara att vänta på båten. Det går flera båtar om dagen och du kan välja mellan snabba katamaraner eller mer långsamtgående traditionella färjor. Ios ligger nära Santorini så du vinner inte så mycket i tid på att ta snabbåten som kostar mer, kanske en halvtimme på sin höjd. Jag skulle därför rekommendera att du tar den båt som går först helt enkelt, då kommer du till Ios snabbast.

Ios hamn Hamnen med byn högt ovanför i bakgrunden

Hotell på ön

Du behöver inte heller boka hotell i förväg om du inte åker under den absoluta högsäsongen som är kring månadsskiftet Juli / Augusti. Men även då går det att komma till ön utan att ha bokat hotell i förväg, men då är utbudet mindre. När du stiger av båten så kommer du mötas av många kundraggare från hotellen på ön. De försöker få dig att bo på just deras hotell. Du kan titta på deras bilder och pruta på priset. Bokar du i förväg på nätet så är priset satt men väntar du tills du är på plats så har du övertaget och kan enkelt pruta till dig ett billig boende. En annan fördel jämfört med charter eller förbokat rum är att du enkelt kan byta hotell om du inte trivs eftersom du inte har betalt för rummet i förväg.

Kommer du överens med någon av kundraggarna i hamnen om att du ska bo på deras hotell så kommer du därefter att få skjuts till deras hotell. Det kan vara skönt då Ios är väldigt kuperat och byn ligger högt belägen. För det mesta ingår även skjuts tillbaka till hamnen när du sedan ska lämna Ios igen.

Till Ios från Aten

Det är inte bara från Santorini som du kan ta dig till Ios. Det går även båtar till och från alla närliggande öar och även från Kreta och Aten. Många väljer att flyga till Aten och sedan ta en snabbåt från Pireus eller Refina som är Atens hamnar. Snabbåten tar 3h 45min till Ios men väljer du istället en långsammare, men billigare, färja så tar den ca 8h från Pireus till Ios. Från flygplatsen i Aten går det flera gånger i timmen flygbussar till Pireus. Det är buss X96 du ska ta då och den tar ca 1h att komma till hamnen.