Möt våren på Ios i Grekland

Det är vår i luften och du har kanske börjat att planera din resa till Grekland i sommar. Men varför vänta? Grekland är underbart på våren. Reser du nu så möts du av ett lugnare land. Lokalbefolkningen är inte lika stressade som under sommarens högsäsong. Vädret är också mildare och du slipper den intensiva hetta som kan råda under sommarmånaderna.

Det är mycket färre turister i Grekland under våren. Ios är i princip bara ett sommarresmål, eller det är vad folk verkar tro i alla fall, för ön har mycket att erbjuda sina besökare även under våren. Väljer du att förlägga din Greklandsresa till Ios nu så möts du av en helt annan ö än under högsäsong. Det är ytters få turister som hittar hit under våren så du slipper all trängsel och stress som hör sommaren till. Du kan i enskildhet njuta av Ios skönhet och när vädret tillåter det så har du stränderna helt för dig själv.

Du får vara beredd på att det kan regna ofta och då rejält men du bjuds även på vackra dagar med sol och temperaturer kring 20°C. Man skulle kunna jämföra vårvädret i Grekland med normalt sommarväder i Sverige.

Har du besökt Ios och Grekland under sommaren så är du van vid det torra och av solen sönderbrända landskapet. Men under våren ser Ios helt annorlunda ut. Nu är ön grön med massor av blommor överallt. Det är svårt att föreställa sig denna gröna skönhet om man inte personligen har upplevt det. Ios är en vacker ö på sommaren och den är minst lika vacker i full blomsterskrud på våren.

Om du nu har blivit intresserad av att besöka Ios under våren så kan jag även tipsa om den Grekiska påsken som är en stor högtid i det Grekisk-ortodoxa religionen. Precis som i Sverige varierar det från år till år vilken vecka påsken infaller dock är det inte alltid under samma vecka som här hemma. I år, 2014, råkar det dock infalla samtidigt. Eftersom du då själv förhoppningsvis kommer vara ledig några dagar så kan det passa bra att resa till Ios och ta del av festligheterna som då äger rum på denna grekiska ö.

Reser du hit tidigt på säsongen så får du räkna med att mycket är stängt. Endast ett fåtal hotell är öppna. Många restauranger lika så och alla barer och nattklubbar är stängda förutom ett fåtal som håller öppet på helgen. Allt eftersom sommaren kommer närmare öppnar fler och fler hotell upp, samma sak med restauranger, barer och nattklubbar.

Vill du ha en stillsam semester där du slipper att trängas med andra turister så rekommenderar jag verkligen dig att besöka Ios på våren. Då får du en avkopplande vistelse utan sommarens stressande moment.